top of page
Writer's picturemirkapitoniakova

Spôsob psychickej a fyzickej rovnováhy a 10 dôvodov, ktoré Ťa presvedčia ho vyskúšať

Updated: Jan 13, 2022


10 DÔVODOV, KTORÉ ŤA PRESVEDČIA ZUMBU VYSKÚŠAŤ


1. VÝNIMOČNOSŤ - môžem povedať, že ZUMBA je jediná skupinová aktivita, ktorá je tak neskutočne rozmanitá. Napríklad : na spinningu môžeš len bicyklovať, na jumpingu len skákať, na crossfite cvičíš s vlastnou váhou... Každé skupinové cvičenie je špecifické. Zumba ako jediná ponúka v jednej hodine posilové cvičenie striedané s tanečným a aerobným štýlom.

V jednej minúte si v Turecku, vzápätí na to sa ocitneš v Argentíne, na Kube, v Amerike., Grécku.... Okrem klasických prvkov nám Zumba pravidelne prináša možnosť tancovať národné tance.


2. HUDBA je sama sebou liekom pre dušu. Zumba hudba je originálna, energická, temperamentná, moderná a upokojujúca zároveň. Výnimočná je tým, že si hudbu komponuje sama pre svoje potreby. Oslovuje populárnych spevákov, s ktorými Beto spoločne naspieva konkrétnu skladbu. Sú to nahrávky, ktoré sa v našich rádiách nehrajú. Okrem originál zumba hudby však tancujeme na popúlarné riádiovky-hitovky.


3. CHOREOGRAFIA - žiadna improvizácia. Choreografie na dané skladby sú nemenné. Raz ako sa ich naučíš, prestaneš vnímať okolie a jednoducho sa necháš viesť hudbou.Už po piatej hodine sa naučíš základné kroky, ktoré sa donekonečna opakujú v rôznych kombináciách. Vôbec nemusíš byť tanečník, aby si sa naučil/a počúvať hudbu a systém, akým sa kroky menia.


4. ATMOSFÉRA - aj keď máš pocit, že už naozaj nevládzeš, práve pri skupinovom cvičení ako je Zumba zistíš, že ešte VLÁDZEŠ. Pri jednotlivých športoch zväčša skončíme už pár minút po začatí, pretože nevládzeme alebo nie sme motivovaní. Uvediem na porovnanie : Vidíš rozdiel, keď si film pozrieš v kine alebo doma? Takisto je to s cvičením v skupine a doma. V skupine sa ťaháme navzájom, dodávame si energiu.


5. STANOVENÝ ČAS A PRAVIDELNOSŤ - na bicykel, alebo do Fitness centra sa máš vždy na čo vyhovoriť. Môžeš si povedať, že pôjdeš behať o hodinku, do fitka pôjdeš zajtra, lebo, alebo..... Zumba má disciplínu, presne stanovené hodiny a Ty nemáš čas na výhovorky, budeš tam načas a bodka.


6. PRIATELIA - pravidelnými návštevami sa staneš súčasťou komunity, stávaš sa členom rodiny.


7. STEREOTYPNÝ ŽIVOT - ZMENA PROSTREDIA - práca, obchod, domov, upratovanie, varenie, práca.... zmena prospeje, že :) ?


8. ČAS PRE SEBA - tento bod by mal byť na prvom mieste. Rozmýšľam koľko aktivít by som vedela nájsť, pri ktorých si nemôžem dovoliť byť vyrušovaná a jediné na čo môžem myslieť je moment TU A TERAZ. Nemám pri sebe telefón, televízor, počítač. Sústrediť sa môžem len na hudbu a kroky, aby som sa nepomýlila :) Je to len Môj čas a ja si zaslúžim VENOVAŤ si ho sebe.


9. FYZICKÉ USPOKOJENIE - Tvoje telo sa ti poďakuje. V zdravom tele - zdravý duch :) Akýkoľvek šport je telu prospešný. Cvičenie je účinná zbraň proti viacerým závažným ochoreniam, človek pravidelne športujúci je odolnejší, ľahšie prekonáva životné nástrahy a zvláda stres. Nehovoriac o tom, že zvýšené sebavedomie a lepší vnútorný pocit sám zo seba dodáva opätovnú chuť do života a naštartuje pozitívne myslenie.



10. PSYCHICKÉ USPOKOJENIE - To je moja topka. Pocit blaženosti. Nevyrovná sa mu žiadna DROGA. Po zumbe si vždy poviem: „Pre toto dnešný deň stál za to“. Platí to aj naopak. Ak je zdravá duša aj telo je zdravé.







11 views0 comments

Comments


bottom of page